Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
 

Go Back   Montana Owners Club - Keystone Montana 5th Wheel Forum > MOC Technical Forums > Solar, Charging Systems, Batteries and Electrical
Click Here to Login

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-08-2023, 02:49 AM   #1
BettyQ
New Member
 
Join Date: Nov 2023
Location: New Philadelphia
Posts: 1
M.O.C. #33601
Lost power trying to reset itself?

I don’t even know if I can describe accurately what happened.
We are plugged into full service electric.
In the middle of the night, we lost power in our 385BR.
We’ve been living in our RV full time for a year. Things were beeping letting me know the power was out. We weren’t using any extra space heaters or anything like that.
No breakers tripped. I tried flipping the main breaker just in case. There was a loud clicking sound as if the power was trying to reboot or reset on its own, coming from the breaker box. About every 30 seconds it would try to “reboot”. Power would flicker on for a few seconds then nothing again. It did this approximately 20 times and the power came back and stayed on for about 20 minutes, then off again. No “rebooting” attempts this time.
Help! I don’t even know where to begin troubleshooting!
 
BettyQ is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2023, 03:49 AM   #2
RMcNeal
Montana Master
 
RMcNeal's Avatar
 
Join Date: Oct 2019
Location: Jacksonville
Posts: 2,066
M.O.C. #25165
Almost sounds like an auto transfer switch problem?
Do you have the generator prep? Not sure what year your unit is, but mine is a 2019 and several have had the auto transfer switch for the gen prep go out. Must have been a bad batch of switches.
__________________
Robert & Diana McNeal
2019 Montana Legacy 3791RD 20th Anniversary Edition
2014 F350 4x4 6.7L SRW
RMcNeal is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2023, 07:02 AM   #3
DutchmenSport
Montana Master
 
DutchmenSport's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: Anderson
Posts: 2,511
M.O.C. #22835
Do you have an EMS (Electric Management System - AKA ... Surge protector) either portable or hard wired? If so you might try by-passing it. If you are not using an EMS, you really need to get one.
__________________
Who you are right now is a sum total off all you use to be.
2019 Montana High Country 375FL
2014 Chevy Silverado Duramax, 6.6L Dually
DutchmenSport is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2023, 08:45 AM   #4
jsb5717
Montana Master
 
jsb5717's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Milwaukie, OR
Posts: 1,435
M.O.C. #23668
First, Welcome aboard! Glad you found us.

Can you be more specific? We need to isolate whether it's a 120v or 12v issue.
  • What things are beeping?
  • Which devices or appliances lost power?
  • Is there power to your microwave? TV?
  • Is your fridge a 120v residential or 12v or gas/electric? Is it working?
  • Do your house lights work?
  • Can you operate your furnace or AC?

Did you check the power at the outdoor pedestal? Wouldn't hurt to make sure the source power is good. As Dutch said, an EMS would help with that.

Anyway, it might help to know exactly what is and what isn't working.
__________________
Jeff & Sandi (and Teddy - 7lb Schnorkie)
2018 Montana HC 305RL / HW Progressive EMS
2015 RAM 3500 Laramie Longhorn Crew Cab 4x4 DRW / Demco Recon Hitch on RAM Puck Ball
jsb5717 is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2023, 08:54 AM   #5
Foldbak
Montana Master
 
Foldbak's Avatar
 
Join Date: Jan 2022
Location: Shingle Springs
Posts: 2,071
M.O.C. #30417
Welcome to the MOC. Sounds like a transfer switch. You describing "There was a loud clicking sound" was most likely the transfer switch. What year is you unit?
__________________
Tony & Donna
2022 Montana HC, 295RL, Solar Flex 400, Onan 3600 LPG, 2K inverter, 200AH Lithium. 2020 GMC Denali 2500 6.6 Duramax, Demco 21K Auto Slide
Foldbak is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2023, 09:45 AM   #6
rames14
Montana Master
 
rames14's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Livermore
Posts: 5,132
M.O.C. #1920
I am always interested in emergency posts (this one was at 2:49 am), with quick responses and then nothing from the OP. Betty, is it fixed or do you need further guidance?
__________________
Ron and Terrie Ames - MOC #1920/KF0NTA
2021Montana 3230CK Super Solar Legacy Package
2021 Ram 3500 Laramie Longhorn, BIM Charging
4x4, SRW, LB, Crew Cab, Pullrite 3900 Hitch
rames14 is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2023, 02:13 PM   #7
Kyle and Lisa
Montana Master
 
Join Date: May 2018
Location: livingston,tx
Posts: 557
M.O.C. #21685
Surge protector ?
Kyle and Lisa is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2023, 06:29 PM   #8
rohrmann
Montana Master
 
rohrmann's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Box Elder
Posts: 4,666
M.O.C. #12947
First, it would really help knowing the age of the trailer and what you were/are connected to, park pedestal, home connection and 30 or 50 amp receptacle. The only way to find the problem is to start at the source connection and check voltage at that receptacle, and then work your way to the trailer. The problem can be anywhere. We lost power a few weeks ago, no heavy loads at the time, and got strange sounds from our EMS. After checking power good at the source, I started working my way to the trailer and found the problem. We were parked on our property and had a 50 amp extension cord to reach the panel. First photo is the male to female connection, good side, and the second photo is the same connection, bad side.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	failed 50 amp connection good side.jpg
Views:	8
Size:	343.9 KB
ID:	15891   Click image for larger version

Name:	failed 50 amp connection bad side.jpg
Views:	9
Size:	307.4 KB
ID:	15892  
__________________
Bob & Becky
2012 3402RL
2012 Chevy 2500HD D/A CC 4WD
rohrmann is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2023, 12:51 PM   #9
Ahdmeyer
Montana Fan
 
Join Date: Jun 2019
Location: new river
Posts: 403
M.O.C. #24181
Bob,
any good ole lineman has seen this scenario!
__________________
al meyer
3931fb
az
Ahdmeyer is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2023, 03:29 PM   #10
rohrmann
Montana Master
 
rohrmann's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Box Elder
Posts: 4,666
M.O.C. #12947
Yeah, have seen it on everything, even 21K volts. Had to straight splice the wires until the new plugs showed up.
__________________
Bob & Becky
2012 3402RL
2012 Chevy 2500HD D/A CC 4WD
rohrmann is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
electric question, no power, reset

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Montana RV, Keystone RV Company or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 03:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.