Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
 

Go Back   Montana Owners Club - Keystone Montana 5th Wheel Forum > GENERAL DISCUSSIONS > TIRES, Montana Tires
Click Here to Login

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-30-2023, 09:03 PM   #1
Mlemke72@gmail.com
Established Member
 
Join Date: Jun 2021
Location: San Pierre
Posts: 14
M.O.C. #28924
Furnace Issue

Looking for help with our furnace. we have a 2021 Model 3121 RL Legacy with the IN-Command system. While traveling to FL for the winter, furnace seemed to be working well until tonight. Setting up camp, started the furnace went on to other chores and sometime furnace went out. Checked breakers and fuses, all OK, plenty of propane, water heater and stove working fine. I go to turn up furnace at In Command and nothing. Fan for rear AC goes on but nothing to the furnace. Looks like IN Command is looking for an update, but don't want to update until I know everything working. Last update was a cluster >>>>.
Looking for suggestions and help. Thanks in advance.
 
Mlemke72@gmail.com is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2023, 01:16 AM   #2
jsb5717
Montana Master
 
jsb5717's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Milwaukie, OR
Posts: 1,436
M.O.C. #23668
First thing is to pull the outside cover and check the reset switch. If the furnace failed to light then the switch might have flipped off. If it's off then try the furnace again and listen to all that it does. If it works...great. If not, then what EXACTLY does it do and when does it fail.
__________________
Jeff & Sandi (and Teddy - 7lb Schnorkie)
2018 Montana HC 305RL / HW Progressive EMS
2015 RAM 3500 Laramie Longhorn Crew Cab 4x4 DRW / Demco Recon Hitch on RAM Puck Ball
jsb5717 is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2023, 06:39 AM   #3
Mlemke72@gmail.com
Established Member
 
Join Date: Jun 2021
Location: San Pierre
Posts: 14
M.O.C. #28924
Thanks Jeff, I did pull the cover and the reset switch was not tripped. I checked all the connections internally, all good. There was some moisture in there but I think not enough to harm anything. I also checked the In Command and everything looked OK. I'm no Expert.
The Furnace does nothing! When I go to the In Command Screen. I turn on Rear HVAC to heat/gas/fan on auto. I can hear the rear Heat Pump fan turn on, but no fireup in the gas furnace.
Thanks for your help.
Mlemke72@gmail.com is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2023, 09:04 AM   #4
jsb5717
Montana Master
 
jsb5717's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Milwaukie, OR
Posts: 1,436
M.O.C. #23668
The next things I'd likely do is to make sure I'm getting 12v power to the control board. You could also jumper the blue wires to bypass the thermostat.

If power is present and jumping the blue wires still produces nothing then I'd suspect a bad control board.

What kind of furnace fuse do you have? Is it black (resettable) or blue (standard)? If it's black I'd replace it right away with a standard blue one. That might not cause your current issue but I'd still swap it out to eliminate that potential problem.

Also, I don't have InCommand so I don't really know how it works. Is it possible that it's sending mixed signals? Jumping the blue wires should take it out of the loop. If the furnace runs with jumped wires then we can look at the InCommand system or the relay in the AC.
__________________
Jeff & Sandi (and Teddy - 7lb Schnorkie)
2018 Montana HC 305RL / HW Progressive EMS
2015 RAM 3500 Laramie Longhorn Crew Cab 4x4 DRW / Demco Recon Hitch on RAM Puck Ball
jsb5717 is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2023, 09:20 AM   #5
Ram Montana High Country
Montana Master
 
Ram Montana High Country's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Location: POINTBLANK
Posts: 1,861
M.O.C. #19944
I'm just thankful I don't have the IN COMMAND !!!!
__________________
RAM 22' DRW 3500 Crew LB 40 gal reserve tank / RETRAX Bed Cover / 2020 373RD HC / IS / MOPEKA Tank Monitor / Furrion Side&Rear Cameras
Slide Toppers / EMS-HW50C / Sailun 85's
3rd AC / Dometic 320
Ram Montana High Country is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2023, 11:10 AM   #6
ChuckS
Montana Master
 
Join Date: Dec 2017
Location: Mountain Home
Posts: 822
M.O.C. #20949
The way the In Command controls the Furnace operation is via the Zone 1 roof AC control board and its gateway.

I would do a HARD RESET on the In Command system.. Doing this will let the relays inside the gateway Unlatch ( if they are hung up ) and restore furnace operation in most cases..

There are two Blue wires that go from the Zone 1 Roof AC Gateway down to the furnace control board. These are the signal wires that turn the furnace On of Off depending on Temp setting and actual inside temp at Zone 1 roof inside remote temp sensor..

I suspect your AC units are Coleman with the Rear unit being the AC/HP unit that also controls furnace operation

HARD Reset :
Turn Display Off
Turn BCM OFF
Battery power OFF
Shore power OFF
This kills all 12 vdc from batteries and converter to the roof AC control boxes and gateways that have 12 vdc ALL the Time.. even when not using HVAC..

Wait a minitute or so and then torn battery power On and then shore power .. then turn on the BCM power switch and then display switch and try HVAC again and see if furnace fires up when mode is set to Gas..
ChuckS is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2023, 10:46 PM   #7
LeftOverParts
Montana Fan
 
Join Date: Jan 2023
Location: Orange County, CA
Posts: 137
M.O.C. #32230
We’ve had rear AC or heat issues where it wouldn’t come on a couple times and found that the set point would display but the room temp was blank on the In-Command screen. A reset like ChuckS describes fixed it.
__________________
2021 3231CK, Legacy - dual panes, Kodiak discs, slide awnings, iN-Command, TST-507
2021 F350 SRW CC, 6.7, LB, 4360 pyld, 2800 lb rear SumoSprings, 19K Demco Recon on factory Ford mounts.
LeftOverParts is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2023, 01:12 PM   #8
Mlemke72@gmail.com
Established Member
 
Join Date: Jun 2021
Location: San Pierre
Posts: 14
M.O.C. #28924
Thank you,
I tried the BCM reset, I've powered down the unit, disconnected the batteries, waited for a 1/2 hour and still can't get anything on the rear AC/Heat to work. Even the room temperature is not showing anything on the screen.
It's my understanding that there is a gateway on the rear AC/heat pump that controls this. Is this statement accurate? if so where would I find this?
Thanks for all your help. I appreciate evrybodies imput.
Mlemke72@gmail.com is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2023, 08:35 PM   #9
M&M
Montana Fan
 
Join Date: Nov 2020
Location: Gulfport
Posts: 102
M.O.C. #27628
The gateway is in the return side on the AC. You have to access from the roof. Remove the cover and front panel. Have a roll of foil tape to reseal. There is a diagram on the control box that shows where the furnace is connected. On my unit the wiring wasnít correct to the furnace. It was working but I was concerned the way it was connected would lead to future problems. So I corrected it.
__________________
2021 Montana 3231CK, Legacy, Super Solar Flex, Dual Pane Windows, Slide-out Awnings
2021 Dodge RAM 3500 4x4 Limited 6.7 HO DRW, Trailer TPMS, B&W Companion Hitch
M&M is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2023, 05:50 PM   #10
Mlemke72@gmail.com
Established Member
 
Join Date: Jun 2021
Location: San Pierre
Posts: 14
M.O.C. #28924
Thanks everybody for all the help. What I finally found was that the reset at the furnace needed a hard reset It might have been stuck open. Once reset I did a hard reset on the In Command BCM, like Chuck laid out, and everything worked again. So I believe the reset stopped the Rear AC Gateway from operating correctly.
Again thanks for all the help and hopefully this little info will help someone in the future.
Mlemke72@gmail.com is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Montana RV, Keystone RV Company or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 11:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.