Go Back   Montana Owners Club - Keystone Montana 5th Wheel Forum > MOC on M.A.R.S. > Montana Problems, Problem Solving & Technical Help
Click Here to Login

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-13-2019, 04:30 PM   #1
RoadRunnerTR21
Montana Fan
 
Join Date: Oct 2017
Location: Trinidad, TX
Posts: 471
M.O.C. #20746
CSW1012 Pure Sine Wave Inverter Issue

Yesterday we hooked up and headed to the Texas hill country. When I tried to start the inverter by holding the green button I got nothing. It would not turn on. The leads going into the inverter show 13.6V. Any ideas? I cannot find a reset button so I am at a loss as to what to do at this point.
__________________
2018 Ram 3500 Laramie Longhorn 4X4 Dually Cummins Aisin CC LB / B&W Companion hitch
50 Gallon Transfer Flow in bed tank w/ Trax 3
2018 Montana 3121RL
RoadRunnerTR21 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 05:59 AM   #2
RoadRunnerTR21
Montana Fan
 
Join Date: Oct 2017
Location: Trinidad, TX
Posts: 471
M.O.C. #20746
Any ideas?
__________________
2018 Ram 3500 Laramie Longhorn 4X4 Dually Cummins Aisin CC LB / B&W Companion hitch
50 Gallon Transfer Flow in bed tank w/ Trax 3
2018 Montana 3121RL
RoadRunnerTR21 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 08:25 AM   #3
Mikendebbie
Montana Master
 
Mikendebbie's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Location: Austin
Posts: 504
M.O.C. #21044
just curiuos - what type of fuse or breaker do you have on the inverter hotwire coming off the battery? In-line fuse like the pic below or resetable 50 amp or 80 amp breaker similar to the one to the right of the inline fuse (pic below)? By the way - this is not a pic of my unit - mine had a 50 amp reset breaker.

The only reason you would not be getting power to the inverter is that the breaker or fuse has tripped.
Attached Images
File Type: jpg IMG_0061.jpg (160.5 KB, 21 views)
__________________
Mikendebbie Austin TX - Aggie '77
2019 Chevy 3500 High Country DRW
2018 Montana 3921FB
+ two cute Aussies Gus+Fern
Mikendebbie is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 08:27 AM   #4
Arkware
Montana Fan
 
Join Date: Aug 2015
Location: Mena
Posts: 282
M.O.C. #17723
There should be a fuse in the inverter.
I'm assuming the inline cutoff switch, between the batteries and inverter, is on....
__________________
Ron & Rhonda
2015 Montana 3611RL 8K I.S., Disk Brakes, Sailun Tires
2015 F350 XLT Crew Dually 20K B&W Companion
Arkware is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 11:08 AM   #5
ChuckS
Montana Fan
 
Join Date: Dec 2017
Location: Mountain Home
Posts: 197
M.O.C. #20949
Since you have 12 volts to the inverter the DC source is good. Did you check the chassis ground on the inverter to frame? This is separate from + and - battery connections.

There are no accessible fuses on the inverter itself unless there is one inside the case.
ChuckS is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 11:13 AM   #6
jcurtis934
Montana Master
 
Join Date: Sep 2013
Location: Pensacola (mail forward service)
Posts: 2,825
M.O.C. #13740
For clarification, are you saying the display on the inverter shows battery voltage of 13.6vdc? If so, then the inverter is powered on. If you have shore power off, then the inverter will supply 120vac to the external transfer switch and the fridge as long as the gfci is not tripped on the inverter. That could be your issue.
__________________
2012 F350 6.7 L dually, 2013 3800RE with 6 pt leveling, Sumitomo 17.5" load range h tires, Samsung 18 cu ft residential fridge, 8k Morryde I.S. with disc brakes. Full timing since 2012.
jcurtis934 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 11:13 AM   #7
jimcol
Montana Master
 
jimcol's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Kansas City
Posts: 1,860
M.O.C. #7992
Send a message via AIM to jimcol Send a message via MSN to jimcol
I'd try and call the manufacturer. Tell them how far you have trouble shot the problem and they might have a suggestion where to go from there.
__________________
2006 3000RK
2009 Ram 2500
jimcol is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 01:12 PM   #8
RoadRunnerTR21
Montana Fan
 
Join Date: Oct 2017
Location: Trinidad, TX
Posts: 471
M.O.C. #20746
Just for clarification. I have no display on the inverter because it will not turn on. With my volt meter I tested the leads going into the inverter and it is showing 13.6V
__________________
2018 Ram 3500 Laramie Longhorn 4X4 Dually Cummins Aisin CC LB / B&W Companion hitch
50 Gallon Transfer Flow in bed tank w/ Trax 3
2018 Montana 3121RL
RoadRunnerTR21 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 06:47 PM   #9
jcurtis934
Montana Master
 
Join Date: Sep 2013
Location: Pensacola (mail forward service)
Posts: 2,825
M.O.C. #13740
Then I think you are dealing with a blown fuse internal to the inverter or some condition in internal logic or cable that prevents the low voltage switch from powering up the unit. Sounds indeed like time to have a conversation with the manufacturer of your inverter.
__________________
2012 F350 6.7 L dually, 2013 3800RE with 6 pt leveling, Sumitomo 17.5" load range h tires, Samsung 18 cu ft residential fridge, 8k Morryde I.S. with disc brakes. Full timing since 2012.
jcurtis934 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 07:54 PM   #10
Mikendebbie
Montana Master
 
Mikendebbie's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Location: Austin
Posts: 504
M.O.C. #21044
I agree with jcurtis934. I read thru the owners manual and none of the diagrams mention an internal fuse (or the ability to check it) and the troubleshooting guide says nothing about your situation (power to the lugs is good but no output power). Call magnum tomorrow.
__________________
Mikendebbie Austin TX - Aggie '77
2019 Chevy 3500 High Country DRW
2018 Montana 3921FB
+ two cute Aussies Gus+Fern
Mikendebbie is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2019, 05:41 AM   #11
RoadRunnerTR21
Montana Fan
 
Join Date: Oct 2017
Location: Trinidad, TX
Posts: 471
M.O.C. #20746
Thanks all. I will call them when I get home at the end of the week. I'll post whatever the resolution is.
__________________
2018 Ram 3500 Laramie Longhorn 4X4 Dually Cummins Aisin CC LB / B&W Companion hitch
50 Gallon Transfer Flow in bed tank w/ Trax 3
2018 Montana 3121RL
RoadRunnerTR21 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2019, 09:24 AM   #12
RoadRunnerTR21
Montana Fan
 
Join Date: Oct 2017
Location: Trinidad, TX
Posts: 471
M.O.C. #20746
Time for a update. Friday I sent a email to the manufacture's tech support folks but did not hear anything back. Yesterday I decided to pull the inverter and see if I could see anything. The first thing I noticed was that the installer did not install the washers properly. They put the washers between the battery wire and the inverter post plate. The second thing I noticed was that the inverter battery contact point was a little dirty. Not bad but just an observation. I did not see any inverter reset buttons or fuse. The inverter set on my desk until this morning when I went out to remount it. I cleaned the battery contact points and installed the washers correctly. Guess what? The darn thing works now. 13.6V in and 120V out. In theory, the washers should not have been the problem but....... Also the inverter metal plate where the post is located was not that dirty but...... I wish I had a more definitive reason for why the inverter to stop working but I don't. So for now I going to count this as a win and hope it does not stop working again.
__________________
2018 Ram 3500 Laramie Longhorn 4X4 Dually Cummins Aisin CC LB / B&W Companion hitch
50 Gallon Transfer Flow in bed tank w/ Trax 3
2018 Montana 3121RL
RoadRunnerTR21 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2019, 10:06 AM   #13
jcurtis934
Montana Master
 
Join Date: Sep 2013
Location: Pensacola (mail forward service)
Posts: 2,825
M.O.C. #13740
Really appreciate the update. Sure you will keep an eye on it and hope that it never repeats the failure mode. John
__________________
2012 F350 6.7 L dually, 2013 3800RE with 6 pt leveling, Sumitomo 17.5" load range h tires, Samsung 18 cu ft residential fridge, 8k Morryde I.S. with disc brakes. Full timing since 2012.
jcurtis934 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2019, 02:27 PM   #14
Charlie W
Established Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Oroville
Posts: 47
M.O.C. #23396
Mine was bad the day I picked it up, and they had to replace it with a CSW2012 that's all they had. I heard that the CSW's are obsolete now.
__________________
2018 Montana 3701LK, 2018 Dodge 3500 Laramie.
Charlie W is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2019, 01:56 PM   #15
DebNJim B
Montana Fan
 
Join Date: Jan 2018
Location: Northville, NY
Posts: 278
M.O.C. #21158
Quote:
Originally Posted by RoadRunnerTR21 View Post
Time for a update. Friday I sent a email to the manufacture's tech support folks but did not hear anything back. Yesterday I decided to pull the inverter and see if I could see anything. The first thing I noticed was that the installer did not install the washers properly. They put the washers between the battery wire and the inverter post plate. The second thing I noticed was that the inverter battery contact point was a little dirty. Not bad but just an observation. I did not see any inverter reset buttons or fuse. The inverter set on my desk until this morning when I went out to remount it. I cleaned the battery contact points and installed the washers correctly. Guess what? The darn thing works now. 13.6V in and 120V out. In theory, the washers should not have been the problem but....... Also the inverter metal plate where the post is located was not that dirty but...... I wish I had a more definitive reason for why the inverter to stop working but I don't. So for now I going to count this as a win and hope it does not stop working again.
glad to hear you got it up and running again.
Just a thought. When I first got my unit and the first time with an inverter I tried to test the fridge on battery and couldn't get the inverter to turn on. I had a mobile service call from the dealer on another issue (a part they were waiting for that was broke when the unit came in) and I asked him to check it out and he turned it right on. Turns out I was not holding the button in long enough, it needs about 5 seconds or so to work. Could it be?
__________________
Jim B
2017 Lariat F-350 FX4, CC, SB, 6.7 PSD 4WD
2018 MONTY 3731FL, Residential Refer
DebNJim B is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2019, 02:52 PM   #16
RoadRunnerTR21
Montana Fan
 
Join Date: Oct 2017
Location: Trinidad, TX
Posts: 471
M.O.C. #20746
Thanks Jim but I knew about the time lag holding the button in. I figured that out shortly after we got the rig nearly 2 years ago.



Just for the record though, the manufacturer customer support has never responded to any of my requests for help in this matter. I never told them the problem appears to be resolved.
__________________
2018 Ram 3500 Laramie Longhorn 4X4 Dually Cummins Aisin CC LB / B&W Companion hitch
50 Gallon Transfer Flow in bed tank w/ Trax 3
2018 Montana 3121RL
RoadRunnerTR21 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Montana RV, Keystone RV Company or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 04:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×