Go Back   Montana Owners Club - Keystone Montana 5th Wheel Forum > GENERAL DISCUSSIONS > General Discussions about our Montanas
Click Here to Login

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-10-2018, 07:25 PM   #1
DadsHemi
Montana Fan
 
DadsHemi's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Florence
Posts: 255
M.O.C. #20472
Hot Water Heater Issues

Well....Couple of weeks ago the electric water heater quit working, good thing itís a propain as well. Anyways I replaced the element today and still not working. I checked the power to the element and Iím getting power to the black wire when grounded to the tank, but no power from the black to white (neutral) Iím thinking Iíve lost the neutral connection. Any other suggestions would be appreciated.
__________________

2018 Ram 3500 Megacab 6.7 Asin
4x4 4:10 Gears Lariame
2017 Montana 3160RL
DadsHemi is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2018, 07:37 PM   #2
jsmitfl
Montana Master
 
Join Date: Jun 2004
Location: Victor
Posts: 865
M.O.C. #1709
Send a message via MSN to jsmitfl
Have you checked the thermostats? They are notorious to burn the wires off
In fact I carry an extra just in case
jsmitfl is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2018, 07:38 PM   #3
jsmitfl
Montana Master
 
Join Date: Jun 2004
Location: Victor
Posts: 865
M.O.C. #1709
Send a message via MSN to jsmitfl
Also the rest buttons
jsmitfl is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2018, 08:11 PM   #4
DadsHemi
Montana Fan
 
DadsHemi's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Florence
Posts: 255
M.O.C. #20472
Quote:
Originally Posted by jsmitfl View Post
Have you checked the thermostats? They are notorious to burn the wires off
In fact I carry an extra just in case
They looked ok, but Iíll look again

Quote:
Originally Posted by jsmitfl View Post
Also the rest buttons
The rest buttons are set.
__________________

2018 Ram 3500 Megacab 6.7 Asin
4x4 4:10 Gears Lariame
2017 Montana 3160RL
DadsHemi is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 08:11 AM   #5
jsmitfl
Montana Master
 
Join Date: Jun 2004
Location: Victor
Posts: 865
M.O.C. #1709
Send a message via MSN to jsmitfl
Hate to ask but what about the main breaker and the switch on the panel inside. Also the elect switch on the w/h. That switch has a tendency to go out also.
jsmitfl is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 08:47 AM   #6
BB_TX
Montana Master
 
Join Date: Oct 2006
Location: McKinney
Posts: 4,713
M.O.C. #6433
There have been several here posting the same problem about the neutral. They found a loose/bad/burned neutral connection in the junction box on the back side of the water heater.
__________________
Bill & Patricia

2007 3075RL
2012 F350 SRW CC LB FX4 6.7
BB_TX is online now   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 01:15 PM   #7
DadsHemi
Montana Fan
 
DadsHemi's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Florence
Posts: 255
M.O.C. #20472
Quote:
Originally Posted by jsmitfl View Post
Hate to ask but what about the main breaker and the switch on the panel inside. Also the elect switch on the w/h. That switch has a tendency to go out also.
There all working, I have power...Just not what seams to be a neutral.

Quote:
Originally Posted by BB_TX View Post
There have been several here posting the same problem about the neutral. They found a loose/bad/burned neutral connection in the junction box on the back side of the water heater.
Thanks for this info.
__________________

2018 Ram 3500 Megacab 6.7 Asin
4x4 4:10 Gears Lariame
2017 Montana 3160RL
DadsHemi is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 01:19 PM   #8
cliff
Established Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Mesa
Posts: 19
M.O.C. #12209
On my 2008 3485 the Suburban water heater had the switch on the wall of the heater under the burner pipe. Additionally the switch was mounted up-side-down where you push the bottom to turn on the electric. So you may think it is on, but it is not. So now you know how I burned out the first heater.
cliff is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 04:32 PM   #9
jimcol
Montana Master
 
jimcol's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Kansas City
Posts: 1,706
M.O.C. #7992
Send a message via AIM to jimcol Send a message via MSN to jimcol
If you have power at the element the breaker and the switch and the reset are all ok. Start looking for an open neutral. First place I would check is in the breaker box as many have reported not tight neutral connections right from the factory. If it was a little loose leaving the factory it will only get looser with use.
__________________
2006 3000RK
2009 Ram 2500
jimcol is online now   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 05:18 PM   #10
DadsHemi
Montana Fan
 
DadsHemi's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Florence
Posts: 255
M.O.C. #20472
Quote:
Originally Posted by jimcol View Post
If you have power at the element the breaker and the switch and the reset are all ok. Start looking for an open neutral. First place I would check is in the breaker box as many have reported not tight neutral connections right from the factory. If it was a little loose leaving the factory it will only get looser with use.
Iím going to chase the neutral from the water heater to point of termation.

Thanks
__________________

2018 Ram 3500 Megacab 6.7 Asin
4x4 4:10 Gears Lariame
2017 Montana 3160RL
DadsHemi is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2018, 06:02 AM   #11
WeBeFulltime
Montana Master
 
WeBeFulltime's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Hixson
Posts: 2,785
M.O.C. #11397
Quote:
Originally Posted by BB_TX View Post
There have been several here posting the same problem about the neutral. They found a loose/bad/burned neutral connection in the junction box on the back side of the water heater.
This was the problem on our 2012 3585SA back in 2013 or so. Remade all connections in junction box and then all was good.
__________________
2018.5 Montana 3791RD
2012 F350 SRW 6.7 PSD

Full Timing since September 1, 2010
WeBeFulltime is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2018, 12:34 PM   #12
DadsHemi
Montana Fan
 
DadsHemi's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Florence
Posts: 255
M.O.C. #20472
Quote:
Originally Posted by WeBeFulltime View Post
This was the problem on our 2012 3585SA back in 2013 or so. Remade all connections in junction box and then all was good.

Thank you.
__________________

2018 Ram 3500 Megacab 6.7 Asin
4x4 4:10 Gears Lariame
2017 Montana 3160RL
DadsHemi is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Montana RV, Keystone RV Company or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 04:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.