Go Back   Montana Owners Club - Keystone Montana 5th Wheel Forum > MOC on M.A.R.S. > Additions & Improvements
Click Here to Login

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-13-2019, 11:04 AM   #1
BarkingCrow
Established Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Pikeville
Posts: 13
M.O.C. #23127
Anyone replaced the factory thermost?

2019 Montana High Country 331RL

The Domestic thermostat from the factory seems nice enough, but it's a bit annoying sometimes. For example, it was 64 outside last night and I have the thermostat set to 72 and 'Cool'. The crazy thing came on at 4:00 AM this morning. It's been doing this for a while (coming on when the indoor temp doesn't seem to justify the AC coming on) so I hopped up to check the thermometer we have about 2 feet from the thermostat. It said 67. I appreciate a slight variance and possibly a need to recalibrate, but 5 degrees on a brand new unit?

The thermostat we have, this one...

Domestic Thermostat

...doesn't show the current temp, so I have no idea what it thinks the indoor temp is. Even if I recalibrated it (which I have no clue how to do) I still wouldn't know what it thinks the indoor temp is.

Has anyone replaced their thermostat with a better model? Something that displays the current temp, is programmable, etc. Any model recommendations?

Thanks in advance,
D
BarkingCrow is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2019, 11:14 AM   #2
jimcol
Montana Master
 
jimcol's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Kansas City
Posts: 1,860
M.O.C. #7992
Send a message via AIM to jimcol Send a message via MSN to jimcol
I would call Dometic customer support. They hear about these problems everyday so may have a simple solution.
__________________
2006 3000RK
2009 Ram 2500
jimcol is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2019, 08:40 PM   #3
Daryles
Montana Fan
 
Daryles's Avatar
 
Join Date: May 2019
Location: Alton
Posts: 263
M.O.C. #24086
In the manual, to display current temp, you have to turn it off.
Yeah, sounds crazy. Who programmed that into the chip???
__________________
Daryl
Daryles is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2019, 08:35 AM   #4
Montajmahal
Seasoned Camper
 
Join Date: Jan 2019
Location: Montana
Posts: 59
M.O.C. #23285
They are problematic and Dometic is well aware. Call them, they will send a replacement no charge. If you have 2 of these in your unit as many do, ask for 2.
Montajmahal is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2019, 09:56 AM   #5
GYPSY SOUL
New Member
 
GYPSY SOUL's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Location: Savannah
Posts: 9
M.O.C. #24633
Local mobile RV tech told me that Dometic new thermostats, that are capacitive touch, have been replaced with 'old school' buttons or new honeywells. Because they are being 'pressed' too hard, the tines that it attaches to cause failures. Our 5'er is new, so I have only had out during the summer so far, an no problems, but when the time comes, I will replace this.
__________________
2019 Montana High Country 331RL
2018 Ram 2500 Diesel
2013 Sea Hunt 225 Ultra
GYPSY SOUL is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Montana RV, Keystone RV Company or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 10:39 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×