Go Back   Montana Owners Club - Keystone Montana 5th Wheel Forum > GENERAL DISCUSSIONS > General Discussions about our Montanas
Click Here to Login

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-11-2018, 08:22 AM   #1
astrungis
Montana Fan
 
Join Date: Jan 2013
Location: Green Valley
Posts: 129
M.O.C. #13151
Furnace fan but no heat

It was 47 degrees the other night and I had no heat. I took the whole thing apart in addition to hitting the reset rocker switch with no success. Additionally, the circuit board showed no red light indications. I changed the 15A fuse - no success. I shut off the furnace at the thermostat to work on it the following day. After several hours, the furnace kicks on for 30 seconds and shuts off. No heat was pushed out. This happened with the thermostat turned "off"?! How is that possible? So I turned on the furnace before hitting the sack and the fan turned on/off all night? Any ideas?
astrungis is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2018, 09:00 AM   #2
rmthelen
Montana Fan
 
Join Date: Aug 2012
Location: Fowler
Posts: 357
M.O.C. #12748
Send a message via MSN to rmthelen
At the risk of asking a dumb question, do you have propane at any other location such as stove?
rmthelen is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2018, 09:08 AM   #3
Dam Worker
Montana Master
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Richland
Posts: 1,044
M.O.C. #17164
If you do have propane does the burner try to ignite or is just the air circulation fan running. Remember in the sequence the air circulation starts first and then the burner should try to ignite so long as the sail switch has been moved by the air circulation. My heater in my Arctic Fox had intermitant problems which were resolved after I replaced the mother board.
I am sure others will give you more ideas to help resolve your problems.

Tom Marty
__________________
Dam Worker is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2018, 09:23 AM   #4
The Bone
Montana Fan
 
Join Date: Jun 2015
Location: Livermore
Posts: 266
M.O.C. #17521
I have found on my furnace that the stove will light but the furnace wont on a tank that has low pressure. I also found out when i switch bottles that if I open the new bottle before turning the switch that I don't have any problem with the furnace lighting.
The Bone is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2018, 09:57 AM   #5
astrungis
Montana Fan
 
Join Date: Jan 2013
Location: Green Valley
Posts: 129
M.O.C. #13151
Yes, I have gas at the stove

I ordered a sail switch for $8 first. Trying the simple, inexpensive things first. If it is the circuit board, that has to be $100.
astrungis is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2018, 11:41 AM   #6
jeffba
Montana Master
 
Join Date: Oct 2017
Location: Bastrop
Posts: 1,126
M.O.C. #20753
My furnace is doing same thing. Have propane. Fired up Stove-- all three burners and water heater at same time. So It doesn't seem like a propane or flow issue. going to take it to dealer to look at-- it is still under warranty.

Going to see if they have a less than 6 week turnaround time this time. Told Sales rep already-- poor service is a reason to shop elsewhere for us.
__________________
2019 20th Anniversary Edition 3701LK
B&W 20K for Ford OEM Puck
2018 Ford F-350 Lariat CCLB PSD DRW
Poke super lignum unum et diem
jeffba is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2018, 05:42 PM   #7
Mosnowman
Seasoned Camper
 
Mosnowman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Little Slice of Heaven..Missouri
Posts: 59
M.O.C. #19731
I had the same problem. Heres what fixed mine....

Turned off thermostat
Turned off both propane tanks
Unhooked both tanks
Hooked them back up
Very very very slowly turned propane tanks back on

For some reason the heat then worked. Good luck!
__________________
2018 Montana 3721RL
2018 Ford F350 6.7 Turbo Diesel
Life Comes Down to a Simple Choice..Get Busy Living or Get Busy Dying
Mosnowman is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2018, 05:54 PM   #8
Twopetes
Montana Fan
 
Join Date: Jun 2015
Location: Beloit
Posts: 216
M.O.C. #17535
Just to add to the fray. We had the same issue. Stove and H2O heater worked fine. Turning the furnace off and on would sometimes get it to run. Our issue turned out to be the regulator. Was not letting enough LP thru for the furnace to run. We had all the other stuff checked - sail switch, ignitor/flame detector and full tanks. My understanding is the regulators are very low quality.
__________________
Steve & Lisa
2015 Montana High Country 353 RL | 2011 F-250 FX-4 Crew Cab
Firestone air bags | Reese Goosebox
Ready to live the dream
Twopetes is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2018, 06:37 PM   #9
waynemoore
Montana Master
 
waynemoore's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Lake Havasu City AZ.
Posts: 1,331
M.O.C. #10552
I just can't beleave Keystone would use VERY low quality regulars???
waynemoore is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2018, 02:40 PM   #10
agggitator
New Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: Manitou Springs
Posts: 9
M.O.C. #21185
Quote:
Originally Posted by waynemoore View Post
I just can't beleave Keystone would use VERY low quality regulars???
Why not, everything else is.........
agggitator is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2018, 06:18 PM   #11
jcurtis934
Montana Master
 
Join Date: Sep 2013
Location: Pensacola (mail forward service)
Posts: 2,513
M.O.C. #13740
Had both of mine fail after 3.5 years. Both replacements were marshall, made in usa.
__________________
2012 F350 6.7 L dually, 2013 3800RE with 6 pt leveling, Sumitomo 17.5" load range h tires, Samsung 18 cu ft residential fridge, 8k Morryde I.S. with disc brakes. Full timing since 2012.
jcurtis934 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2018, 10:21 PM   #12
Mrkaraoke
New Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: Ashland
Posts: 3
M.O.C. #22473
I turned mine on for the first time this season. The fan came on but no heat. It clicked a few times but never did start blowing warm air. My stove works fine. Just recently bought the unit. Is there a switch to turn furnace on?
Mrkaraoke is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2018, 07:46 AM   #13
The Bone
Montana Fan
 
Join Date: Jun 2015
Location: Livermore
Posts: 266
M.O.C. #17521
if you are low on gas the stove will light. There isnt a saftey switch built into the stove. There is one however built into the furnace. That way the fridge will still work and your meat will not thaw out. LOL.
There is a switch on the thermostat to turn on the heat or AC. There is also a fan switch make sure that it isnt in the on position as it will just run and not shut off. You can tell if the heater burners come on just listen to the exhaust vents outside the unit. Mine are by the front door. You can hear the burner light. You have to make sure they stay light they may light then go off. MAKE sure your gas bottles are full. Low pressure in the tank and you are wasting time.
The Bone is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Montana RV, Keystone RV Company or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 03:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.