Go Back   Montana Owners Club - Keystone Montana 5th Wheel Forum > MOC on M.A.R.S. > Montana Problems, Problem Solving & Technical Help
Click Here to Login

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-11-2019, 09:46 AM   #1
SteveandTerri
Established Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Vacaville
Posts: 33
M.O.C. #22227
Electrical Power Inlet: Look Out!

The wife and I have been on the road in Sisters, Oregon for the last 10 days. A few days ago - all of a sudden - the TV, Microwave Oven, and Fireplace stopped working. This was the second time this had happened. The first time everything came back ON after about 20 minutes. This time the appliances didn't come back ON.....

So, I thought maybe a breaker had tripped. Checked the 5ers panel: all breakers ON... but I opened and re-closed all of them anyhow - you never know... no change: appliances still OFF. Went to the power pedestal (operating on the 50 Amp Service) and checked the breaker: it was ON but I opened and re-closed it anyhow. Still no change: appliances still off.

Went back to the 5ers panel and stared at it for a while... noted that all of the appliances that were OFF were fed by breakers on the right side of the panel. Got out the Volt Meter and started troubleshooting. First checked the Power Pedestal: 120 volts on each leg. Then went to the 5ers panel: found 120 volts on one leg and 0 volts on the other leg.

So, if there's power at the pedestal and no power at the 5ers breaker panel, the problem has to be somewhere between the two... Figured the most likely spot would be the Shore Power Inlet. First checked power at the end of the power cord: 120 volts on each leg: all good. Then noticed evidence of burning at one of the power prongs inside the Inlet Socket (see picture)... not good.

At that point I knew I had to take the Shore Power Inlet Socket out and see what was going on. Found a set screw on one of the power leg wires wasn't tight. The prong that was connected to that wire had brownish discoloration indicating arcing in the area. Next step was to take the whole assembly apart: sure enough, found the plastic around the prong had started to melt. Finally determined the root cause: one of the power leg wires had been inserted too far: the plastic insulation was partially in the clamp.

Over time, the insulation had gotten warm, deformed, and the clamp-to-wire connection loosened up. Arcing then developed and the connection failed completely. Thank goodness it didn't lead to a fire. When the Power Inlet was first installed at the factory, the technician probably tightened the terminal clamp just like the others: nice and snug.

Bought a new Shore Power Inlet online from Walmart (1.5 day delivery) and replaced the Inlet assembly. The installation instructions have a warning message in BOLD type: "Make certain there is no wire insulation under any terminal".

These connectors are very tricky to get right: you can't easily see the bare stripped wires and the end of the insulation when the wires are inserted into the terminals.

Hope this posting helps others that may experience intermittent electrical power problems that just don't seem to make sense. If you see any brownish discoloration at the Shore Power Inlet Prongs, check the wire terminations! Don't just tighten the terminal clamps: the wire insulation may be under the clamp - and like mine, the plastic that holds the prongs may have melted and deformed.
Attached Images
File Type: jpg 190709 Steve Miller RV Power Socket 2.jpg (132.7 KB, 6 views)
File Type: jpg 190711 Power Inlet Terminal 1.jpg (145.8 KB, 4 views)
File Type: jpg 190711 Power Inlet Terminal 2.jpg (176.3 KB, 3 views)
File Type: jpg 190709 Steve Miller RV Power Socket 3.jpg (137.6 KB, 4 views)
__________________
Steve & Terri
2017 305RL Montana High Country
2017 F-250 CCSB Diesel Lariat FX4
SteveandTerri is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2019, 09:57 AM   #2
Hblick48
Montana Fan
 
Join Date: Jun 2018
Location: Folsom, California
Posts: 147
M.O.C. #21903
Like I've said since owning my first motorhome: "in order to own an RV, not only do you need to know how to change a lightbulb, you also have to be able to change the whole fixture."

Great troubleshooting...also saved a bunch of $$$ by not having to pay an RV tech.
__________________
'05 F250 6.0 Bullet Proofed
'02 Montana 3280RL Upgraded a bunch.
Hblick48 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2019, 10:01 AM   #3
waynemoore
Montana Master
 
waynemoore's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Lake Havasu City AZ.
Posts: 1,675
M.O.C. #10552
Yikes that could have been bad. I once had one of the wires in the plug shore cable come off at the trailer end. Lost some of the 120 plugs a clear indication that one leg was the problem. Now just have to find just where it is.
__________________
Wayne and Ann Moore
2015 Ford F-350 King Ranch
Firestone air bags, bed saver.
Add 40 GAL tank in bed.
waynemoore is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2019, 11:18 AM   #4
rohrmann
Montana Master
 
rohrmann's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Box Elder
Posts: 2,579
M.O.C. #12947
Last year, we were ready to move on and when breaking down, was unable to remove the shore cable from the trailer inlet. One of the terminals had a overheated and damaged distorted the white part of the plug. Had to replace both ends. In this case, all the screw connections were tight.
__________________
Bob & Becky
2012 3402RL
2012 Chevy 2500HD D/A CC 4WD
rohrmann is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2019, 12:21 PM   #5
BB_TX
Montana Master
 
Join Date: Oct 2006
Location: McKinney
Posts: 5,025
M.O.C. #6433
Similar issues have been reported before. Not often. But enough that everyone should be aware of the possibility if they have a similar problem. And the pictures are great to show exactly where the problem may be.
__________________
Bill & Patricia

2007 3075RL
2012 F350 SRW CC LB FX4 6.7
BB_TX is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Montana RV, Keystone RV Company or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 07:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.